Ritalin of melatonine bij ADHD?

Aan kinderen met ADHD én slaapproblemen kan het beste eerst melatonine worden voorgeschreven voordat met Methylfenidaat (Concerta, Ritalin) wordt begonnen. Onvoldoende slaap kan leiden tot slechte concentratie en druk gedrag overdag. Door eerst de slaapproblemen te behandelen met melatonine kan het gedrag overdag dermate verbeteren dat voorschrijven van ADHD-medicatie niet meer nodig is.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het systeem dat de biologische klok (die het 24-uursritme binnen in het lichaam regelt) bij kinderen met ADHD niet optimaal functioneert. De aanmaak van melatonine ’s avonds begint bij hen op een later moment en de hoeveelheid melatonine die ze ’s nachts aanmaken, is lager dan bij kinderen zonder ADHD.

Een behandeling met melatonine is effectief bij de behandeling van slaapproblemen bij ADHD en verbetert de concentratie en het gedrag overdag. Dit gunstige effect is het grootste bij kinderen bij wie tevens sprake is van een autistische stoornis en/of een verstandelijke beperking. Bij hen duurt het met melatonine gemiddeld 37 minuten korter tot ze in slaap vallen, in vergelijking met een placebopil. De totale slaapduur nam bij hen met 48 minuten toe ten opzichte van een placebopil. Kinderen met ADHD sliepen met melatonine gemiddeld 20 minuten sneller in. Ze sliepen bovendien gemiddeld 33 minuten langer in vergelijking met degenen die   een placebopil gebruiken.

Methylfenidaat draagt niet bij aan een verbetering van de werking van de biologische klok-stoornis bij ADHD. Integendeel, methylfenidaat verschuift het moment dat de aanmaak van melatonine begint vaak juist naar een (nog) later tijdstip van de avond. Dat verklaart waarom er tijdens gebruik van ADHD-medicatie vaker problemen ontstaan met in slaap vallen.

Voor meer informatie over slaapproblemen bij ADHD zie hier.

Bronnen:
McDonagh MS, Holmes R, Hsu F. Pharmacologic Treatments for Sleep Disorders in Children: A Systematic ReviewJ Child Neurol. 2019 Jan 23:883073818821030. doi: 10.1177/0883073818821030. [Epub ahead of print]

Coogan AN & McGowan NM. A systematic review of circadian function, chronotype and chronotherapy in attention deficit hyperactivity disorder. Atten Defic Hyperact Disord. 2017 Sep;9(3):129-147. doi: 10.1007/s12402-016-0214-5. Epub 2017 Jan 7.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.