Melatonine en tandvleesontsteking

Melatonine is niet alleen belangrijk voor een gezonde slaap, maar helpt als ontstekingsremmer ook bij het voorkomen van ontstekingen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mensen met hardnekkige tandvleesontsteking een veel lagere melatoninespiegel hebben dan mensen met gezond tandvlees.

Naarmate de tandvleesontsteking ernstiger was, bleek bovendien dat de melatoninespiegel nog lager was dan bij mensen met een milde vorm van tandvleesontsteking. Omdat melatonine een ontstekingsremmer is, trekken de onderzoekers de conclusie dat door het tekort aan melatonine de bescherming tegen bacteriën en andere ziektekiemen is verminderd. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of een behandeling met melatonine effectief is bij tandvleesontstekingen. Aannemelijk is dat dit onderzoek met melatonine succesvol zal blijken te zijn.

Bij een behandeling van tandvleesontsteking met melatonine is het belangrijk om het melatoninetablet niet meteen in te slikken. Het beste effect zal verwacht mogen worden door het tablet fijn te kauwen en, vermengd met speeksel, eerst 3 minuten met de tong in de mond heen en weer te bewegen. Behalve een behandeling met melatonine, is het overigens verstandig om de tandarts eerst het gebit te laten controleren.

Bronnen: Nabavi SM, Nabavi SF, Sureda A, Xiao J, Dehpour AR, Shirooie S, Silva AS, Baldi A, Khan H, Daglia M. Anti-inflammatory effects of Melatonin: a mechanistic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Jun 14:1-62. doi: 10.1080/10408398.2018.1487927. [Epub ahead of print]
Lodhi K, Saimbi CS, Khan MA, Nath C, Shukla R. Evaluation of melatonin levels in saliva in gingivitis and periodontitis cases: A pilot study. Contemp Clin Dent. 2016 Oct-Dec;7(4):519-523.
Virto L, Haugen HJ, Fernández-Mateos P, Cano P, González J, Jiménez-Ortega V, Esquifino Al, Sanz M. Melatonin expression in periodontitis and obesity: An experimental in-vivo investigation. J Periodontal Res. 2018 Jun 14. doi: 10.1111/jre.12571. [Epub ahead of print]

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.