Melatonine vergroot het effect van bestraling bij kanker

Naar schatting de helft van de mensen die wegens kanker worden behandeld, ondergaat een of meer bestralingen. Dit is doorgaans effectief. Het nadeel is echter dat ondanks alle voorzorgsmaatregelen en precisieapparatuur ook gezond weefsel kan worden beschadigd. Daarom wordt gezocht naar middelen die gezond weefsel beter kunnen beschermen tegen beschadiging door bestraling. Inmiddels richt het onderzoek zich op het gebruik van melatonine, de lichaamseigen stof die onder meer het slaap-waakritme regelt. Melatonine voegt aan de bestraling namelijk een dubbele werking toe. Een zeer recent verschenen literatuurstudie biedt een goede samenvatting van de huidige stand van zaken op dit punt. Allereerst beschermt melatonine, door zijn werking als antioxidant, het gezonde weefsel dat in aanraking komt met de bestraling. Melatonine werkt dus als een ‘radioprotector’. Daarnaast maakt melatonine tumorweefsel gevoeliger voor bestraling. Melatonine werkt dus ook als een ‘radiosensitizer’.

Op dit moment wordt bij een bestraling het middel amifostine (Ethyol®)gebruikt. Dit middel heeft echter als nadeel dat het maar aan een beperkt aantal organen in het lichaam bescherming biedt tegen bestraling, zoals longen, darmen en nieren. Melatonine kent deze beperkingen niet en beschermt alle weefseltypen. Bovendien maakt melatonine tumorcellen gevoeliger voor bestraling, waardoor wellicht een lagere dosis straling gebruikt kan worden.

In principe heeft iedereen die een bestraling ondergaat, baat bij melatonine. Mensen die zelf te weinig melatonine aanmaken, hebben er baat bij als melatonine aan de behandeling tegen kanker wordt toegevoegd. Om hier duidelijkheid over te krijgen kan via deze website een melatoninebepaling in speeksel worden aangevraagd. Een speekselmonster kun je zelf thuis afnemen en vervolgens naar het laboratorium opsturen. Je krijgt hierna de uitslag inclusief een persoonlijk een advies toegezonden.

Farhood B, Goradel NH, Mortezaee K, Khanlarkhani N, et al. Melatonin as an adjuvant in radiotherapy for radioprotection and radiosensitization. Clin Transl Oncol. 2018 Aug 22. doi: 10.1007/s12094-018-1934-0. [Epub ahead of print]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.