Melatonine bij slaapproblemen door jeukend eczeem

Constitutioneel eczeem is een hardnekkige jeukende huidaandoening waarmee een op de zes kinderen te maken krijgt. De jeuk kan zeer heftig zijn en slaapproblemen veroorzaken. Dit leidt weer tot slaperigheid overdag of veroorzaakt juist druk gedrag met slechte schoolprestaties als gevolg. Als oorzaak van constitutioneel eczeem worden diverse vormen van allergie genoemd, maar de precieze oorzaak blijft meestal onduidelijk. De behandeling bestaat voornamelijk uit smeren van corticosteroïdzalven. Vanwege de bijwerkingen zijn die echter niet geschikt voor langdurig gebruik. Een alternatief is zalf met propolis of honing.

Emily Boozalis en collega’s van de afdeling huidziekten van de Johns Hopkins Universiteit in de VS zochten in de medische literatuur naar publicaties over effectieve behandelingen van slaapproblemen door constitutioneel eczeem. Daarbij bleken zalven met de sterke ontstekingsremmers tacrolimus (Protopic®) en pimecrolimus (Elidel®) goed te werken. Deze middelen mogen evenwel niet te lang gebruikt worden. De werking van antihistaminica (middelen tegen allergie) tegen de jeuk bij constitutioneel eczeem is twijfelachtig. Waarschijnlijk werken ze niet beter dan een placebo (nepmiddel).

In een recent gehouden dubbelblind onderzoek bleek melatonine effectief te zijn bij inslaapproblemen door constitutioneel eczeem. Opvallend was dat de helft van de deelnemers tijdens het gebruik van melatonine niet alleen beter sliep, maar dat ook het eczeem verbeterde.

Bronnen:
Boozalis E, Grossberg AL, Püttgen KB, Cohen BA, Kwatra SG. Itching at night: A review on reducing nocturnal pruritus in children. Pediatr Dermatol. 2018 Jun 26. doi: 10.1111/pde.13562. [Epub ahead of print]

Chang YS, Lin MH, Lee JH, Lee PL, Dai YS, Chu KH, Sun C, Lin YT, Wang LC, Yu HH, Yang YH, Chen CA, Wan KS, Chiang BL. Melatonin Supplementation for Children With Atopic Dermatitis and Sleep Disturbance: A Randomized Clinical Trial. JAMA Pediatr. 2016 Jan;170(1):35-42. doi: 10.1001/jamapediatrics.2015.3092.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.