Relatie tussen migraine en stoornis melatonineritme gevonden

Uit onderzoek blijkt dat er een relatie bestaat tussen het aantal migraineaanvallen en het melatonineritme dat te laat begint. Ong en collega’s onderzochten bij 20 vrouwen met ernstige migraine (meer dan 15 hoofdpijndagen per maand) en 20 vrouwen zonder hoofdpijnklachten het tijdstip waarop ’s avonds de melatonineaanmaak begint (DLMO: Dim Light Melatonin Onset). Het verschil in DLMO-tijdstip tussen beide groepen was niet significant. Maar bij vrouwen met migraine was er wel een duidelijk verband tussen het aantal migraineaanvallen en het tijdstip van de DLMO. Naarmate het tijdstip waarop de melatonineaanmaak later op de avond begint, was het aantal migraineaanvallen per maand groter. Ook bij het laat naar bed gaan nam het aantal migraineaanvallen toe. Dit kan betekenen dat een verschoven 24-uursmelatonineritme van het lichaam bijdraagt aan het ontstaan van migraine.

Aanwijzingen voor een relatie tussen melatonine en migraine zijn al eerder gevonden. Masruha en collega’s vonden in 2008 ruim de helft lagere melatoninespiegels bij mensen met migraine. Hierna zijn meer onderzoeken met melatonine bij migrainepatiënten uitgevoerd. En uit een recent dubbelblind onderzoek met melatonine 3 mg (Gonçalves en collega’s) bleek het aantal migraineaanvallen na 2 maanden met ruim een derde te zijn afgenomen. Het gebruik van extra pijnstilling nam met de helft af.

Het is nog niet te voorspellen bij wie melatonine effect heeft bij de behandeling van migraine. Het lijkt erop dat vooral mensen bij wie de melatonineafgifte te laat op de avond begint en mensen bij wie de melatoninespiegel ’s nachts te laag is, baat kunnen hebben bij een behandeling met melatonine.

Bronnen:

Ong JC, Taylor HL, Park M, Burgess HJ, Fox RS, Snyder S, Rains JC, Espie CA, Wyatt JK. Can Circadian Dysregulation Exacerbate Migraines? Headache. 2018 May 4. doi: 10.1111/head.13310 [Epub ahead of print]

Masruha MR, de Souza Vieira DS, Minett TS, Cipolla-Neto J, Zukerman E, Vilanova LC, Peres MF.J. Low urinary 6-sulphatoxymelatonin concentrations in acute migraine. Headache Pain. 2008 Aug;9(4):221-4. doi: 10.1007/s10194-008-0047-5. Epub 2008 Jul 2

Gonçalves AL, Martini Ferreira A, Ribeiro RT, Zukerman E, Cipolla-Neto J, Peres MF. Randomised clinical trial comparing melatonin 3 mg, amitriptyline 25 mg and placebo for migraine prevention. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2016 Oct;87(10):1127-32. doi: 10.1136/jnnp-2016-313458. Epub 2016 May 10

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.