Melatonine helpt bij succesvolle afbouw van benzodiazepinegebruik

Veel mensen die langdurig slaappillen gebruiken, willen daar op enig moment mee stoppen. Voor wie benzodiazepinen gebruikt, is dat vaak heel moeilijk. Slaapproblemen steken opnieuw de kop op en regelmatig is sprake van onthoudingsverschijnselen. Spaans onderzoek laat zien dat melatonine een effectief overbruggingsmiddel is als je na langdurig gebruik wilt stoppen met het slikken van benzodiazepinen. Het onderzoek vergeleek alle publicaties over dubbelblind onderzoek met melatonine bij de behandeling van slaapmiddelenverslaving.

In Nederland gebruiken ongeveer 400.000 mensen af en toe een slaappil; ongeveer 300.000 mensen slikken er elke avond een. In de meeste gevallen gaat het daarbij om een slaapmiddel uit de zogeheten benzodiazepinegroep, zoals diazepam, nitrazepam, oxazepam en temazepam. Bij kortdurend gebruik zijn ze meestal vrij effectief. Als je ze langer gebruikt neemt het effect echter vaak af (tolerantie). Bovendien wordt het steeds moeilijker om ermee te stoppen vanwege onthoudingsverschijnselen, zoals angst, gespannenheid, prikkelbaarheid en rusteloosheid. Het slaapprobleem kan ook heviger terugkeren dan voor de behandeling met slaapmiddelen het geval was. In feite is er sprake van een verslaving en dat maakt het moeilijk om te stoppen met het gebruik van een benzodiazepine slaapmiddel. Artsen raden daarom af om op eigen houtje te stoppen met het slikken van slaappillen. De huisarts kan hulp bieden met het maken van een afbouwschema, zodat je zo weinig mogelijk last hebt van onthoudingsverschijnselen. Dat betekent dat je in kleine stapjes de hoeveelheid slaapmiddel vermindert.

Tijdens de afbouw- en stopperiode kun je ter ondersteuning een alternatief gebruiken, zoals melatonine. Uit het Spaanse literatuuronderzoek blijkt dat dat een effectief hulpmiddel kan zijn. Succesvol afbouwen van een benzodiazepine slaapmiddel in de placebogroep lukte slechts 0-25 procent van de deelnemers, terwijl het de deelnemers van de melatoninegroepafbouwen in 64-78 procent van de gevallen lukte.

Bron

Morera-Fumero AL, Fernandez-Lopez L, Abreu-Gonzalez P. Melatonin and melatonin agonists as treatments for benzodiazepines and hypnotics withdrawal in patients with primary insomnia. A systematic review .[published online ahead of print, 2020 Apr 25]. Drug Alcohol Depend. 2020;107994. doi:10.1016/j.drugalcdep.2020.107994

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.