Ga je beter slapen van een melatoninepil?

In de Volkskrant van zaterdag 30 juni staat dat melatonine je slaap-waakritme regelt, maar niet het in slaap vallen. Dit is onjuiste en erg verwarrende informatie. Hetzelfde verwarrende nieuwsbericht verscheen op 20 februari 2013 al op de website van NAP Nieuws. Melatonine veroorzaakt wel degelijk slaperigheid en kan dus heel goed toegepast worden als slaapmiddel, zolang het maar op de juiste manier gebruikt wordt.

Het melatonineritme in je lichaam (tijdspanne waarin de melatonineaanmaak begint en eindigt ) is voor een deel genetisch bepaald. Gewoonlijk begint dat tussen 22.00 en 23.00 uur. Maar het kan ook pas na middernacht zijn (bij avondmensen) of juist te vroeg op de avond (bij ochtendmensen). Daarnaast hebben ook je leefstijl (altijd vroeg of juist laat naar bed gaan, drukte of rust tijdens het uur voordat je in bed stapt, gebruik van een beeldscherm in bed) en het tijdstip waarop het donker en weer licht wordt, invloed op de timing van je melatonineritme. Via een speekseltest kun je laten vast stellen of je een verschoven ritme hebt en hoe dit behandeld moet worden.

Op het moment dat de melatonineaanmaak in de hersenen goed op gang komt en de melatoninespiegel in het bloed scherp stijgt, krijg je een ‘ga-naar-bed-signaal’ doordat je slaperig wordt. Als je te weinig melatonine aanmaakt is dat ‘ga-naar-bed-signaal’ zwak en kan het zijn dat je nauwelijks slaperig wordt en moeite hebt om in slaap te vallen. Ook kan het ertoe leiden dat je ’s nachts vaker wakker wordt en dan moeilijk weer in slaap valt. Lage melatoninespiegels komen vooral voor bij ouderen. Voor hen heeft een lage dosis melatonine (1 mg) een halfuur tot een uur voor het naar bed gaan wel degelijk zin. Lage melatoninespiegels zien we ook vaker bij mensen met een autistische stoornis en/of een verstandelijke beperking. Zij kunnen eveneens baat hebben bij een lage dosis melatonine.

Bij ongeveer een op de tien mensen doet zich het probleem voor dat ze melatonine erg traag afbreken, waardoor de ’s avonds ingenomen dosis de volgende avond nog niet geheel is verdwenen. Een nieuw ingenomen tablet stapelt zich als het ware bovenop het restant. Bij dagelijks gebruik zal op deze manier de melatoninespiegel na enkele weken dag en nacht hoog zijn, waardoor het slaapcentrum ongevoelig wordt voor melatonine. Het effect neemt dan af. Je moet dan een week stoppen en daarna de dosis verlagen.  Helaas wordt bij melatonine in de winkel geen goede bijsluiter met duidelijke informatie over de voor- en nadelen van melatonine verstrekt. Op melatonine.nu staat een goede bijsluiter (Melatonine bijsluiter) die wel alle informatie geeft over melatonine.

 

2 thoughts on “Ga je beter slapen van een melatoninepil?”

 1. Beste meneer/ mevrouw

  Ikzelf heb lange tijd melatonine gebruikt meer dan een jaar en heb het idee dat ik ongevoelig voor ben geworden. Ik word namelijk niet meer doezelig sinds vier maanden en slaap verschrikkelijk terwijl dat daarvoor redelijk goed ging. Is er meer informatie over ongevoeligheid na langdurig gebruik bekend, en hoe lang zou dit ongeveer kunnen duren voordat het lichaam weer de slaap herstelt?

  1. Als iemand (bijna) dagelijks melatonine slikt en melatonine te traag afbreekt ontsaan na weken.maanden 24uur hoge melatlnine spiegels. De melatonine receptoren worden dan steeds minder gevoelig voor melatonine. Het slapen gaat dan steeds slechter. Om te meten of dit bij u ook het geval is, moet de melatonine spiegel overdag gemeten worden nadat u tenminste 7 dagen achtereen ’s avonds melatonine hebt ingenomen. De melatonine spiegel moet dan nog steeds erg laag (lager dan 5pg/ml ) zijn. De meting kan via mijn website worden aangevraagd: https://melatonine.nu/aanvraag-speekseltest-middag/
   U krijgt dan de uitslag plus een advies hoe u melatonine veilig kunt gebruiken.
   Met vriendelijke groet,
   W. Braam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.