24-uursritme van melatonine in borstvoeding

Melatonine heeft in het lichaam een 24-uursritme. ’s Nachts is de melatoninespiegel hoog en overdag laag. Katzer en collega’s onderzochten bij vrouwen die bij hen op de afdeling Verloskunde waren bevallen of dit ook in moedermelk het geval is. Op een dag in de tweede week na de geboorte van hun kind verzamelden 54 moeders na elke voeding een kleine hoeveelheid moedermelk en noteerden ze het tijdstip van afname. Hieruit bleek dat het melatoninegehalte van moedermelk die tussen 22.00 uur ’s avonds en 10.00 uur ’s morgens was verzameld, vijfmaal zoveel melatonine bevatte dan moedermelk die overdag was verzameld.

Melatonine wordt ’s avonds en ’s nachts in onze hersenen aangemaakt. Het regelt niet alleen het slaap-waakritme, maar ook het dag-nachtritme van veel stofwisselingsprocessen in het lichaam. Moeders die kolven, moeten bij het geven van gekolfde moedermelk rekening houden met het tijdstip waarop ze de te geven moedermelk hebben gekolfd. Je moet dus ’s avonds en ‘s nachts gekolfde moedermelk niet overdag aan je baby geven om zijn normale 24-uursritme niet in de war te brengen.

Borstvoeding geven is sowieso belangrijk, omdat een baby de eerste vier maanden na de geboorte nog geen melatonine aanmaakt en dus afhankelijk is van melatonine uit de moedermelk. Omdat melatoninetekort een risicofactor is voor het krijgen van autisme, is het geven van borstvoeding bovendien belangrijk bij de preventie van autisme.

Bronnen:

Melatonin. Drugs and Lactation Database (LactMed). Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-. PMID: 30000923 [PubMed]

Katzer D, Pauli L, Mueller A, Reutter H, Reinsberg J, Fimmers R, Bartmann P, Bagci S. Melatonin Concentrations and Antioxidative Capacity of Human Breast Milk According to Gestational Age and the Time of Day. J Hum Lact. 2016 Nov;32(4):NP105-NP110.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.