Melatonine beschermt tegen veroudering van de huid

De huid houdt gelijke tred met het verouderingsproces van het lichaam en is het meest in het oog springende zichtbare verschijnsel daarvan. Veroudering van de huid heeft daarbij niet alleen met leeftijd te maken, maar ook met de hoeveelheid schadelijke invloeden van buitenaf, zoals zonlicht en de mate waarin het lichaam zich hiertegen weet te beschermen.

Melatonine in de huid speelt een rol bij herstel van DNA schade en beschermt daardoor tegen het ontstaan van huidkanker. Daarnaast beschermt melatonine tegen het ontstaan van rimpels in de huid. Hoe dit antirimpeleffect van melatonine precies werkt is nu onderzocht bij een muizenras zonder haren. Bij deze van nature kale muizen kon het effect van bestraling met UV-licht gedurende acht weken goed worden onderzocht evenals het beschermende effect van melatonine. Vergeleken met kale muizen die geen melatoninesupplement in hun voeding kregen, bleef het collageen bij de met melatonine behandelde muizen intact, bleef de huid mooi dun en ontstonden er geen rimpels. Dit effect is vergelijkbaar met een eerder onderzoek, waarbij de huid werd ingesmeerd met een crème die melatonine bevatte. Zo’n crème is echter vele malen duurder in gebruik dan melatonine in tabletvorm.

Melatonine wordt tijdens de slaap gemaakt. Als je korter slaapt maak je die nacht minder melatonine dan wanneer je die nacht normaal zou hebben geslapen. Een chronisch tekort aan slaap betekent dat je chronisch minder melatonine maakt. Voor mensen die toch al te weinig melatonine aan kunnen maken is tekort slaap daardoor dubbel vervelend. Of je van jezelf te weinig melatonine maakt kun je tegenwoordig ook meten.

Bronnen:
Park EK, Lee HJ, Lee H, Kim JH, Hwang J, Koo JI, Kim SH. The Anti-Wrinkle Mechanism of Melatonin in UVB Treated HaCaT Keratinocytes and Hairless Mice via Inhibition of ROS and Sonic Hedgehog Mediated Inflammatory Proteins. Int J Mol Sci. 2018 Jul 8;19(7). pii: E1995. doi: 10.3390/ijms19071995.

Kleszczynski K, Fischer TW. Melatonin and human skin aging. Dermatoendocrinol. 2012 Jul 1;4(3):245-52. doi: 10.4161/derm.22344.

 

 

2 thoughts on “Melatonine beschermt tegen veroudering van de huid”

  1. Melatonine 5 mg zou nu in juli 2020 (weer)uit de handel zijn genomen. Dit horen we één keer op de 2 a 3 jaar.En steeds wordt het verlengd. Het verbod wordt keer op keer uitgesteld. Melatonine is nog gewoon verkrijgbaar. Superspul, na een half tot een uur s avonds begin je echt naar je bed te verlangen. Een ouderwets gevoel van moe zijn. De pijnappelklier maakt steeds minder melatonine aan , bij het ouder worden. Daarom is mijn vermoeden dat ouderen daarom zo ontzettend slecht slapen.

    1. Beste Kimberley,
      Helemaal mee eens. Met het afnemen van de melatonineproductie als je ouder wordt, nemen de slaapproblemen toe. Vaker moeite met in slaap vallen, ‘s nachts vaker wakker worden en lichter slapen, komen bij ouderen vaker voor dan bij jongeren. De dosis 5 mg vind ik echter te hoog. Met 1 mg bereik je al een bloedspiegel die te vergelijken is met jongvolwassenen. Bij een hogere dosering heb je meer kans op juist erger worden van slaapproblemen als gevolg van opstapeling van melatonine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.