Bestaan er melatoninerijke voedingsmiddelen?

Op een bekende website over slaapproblemen stond een slaaptip: ‘Eet walnoten‘.
Met daaronder de tekst: ‘De olie uit walnoten wordt van oudsher gebruikt tegen diarree, om aambeien te behandelen en om de darmen te kalmeren. Walnoten zijn een natuurlijke bron van melatonine, een stof in het lichaam die helpt bij het reguleren van je interne klok. 1 g walnoten bevat tussen de 2,5 en 4,5 ng melatonine. De gemiddelde volwassen dosis van melatonine om te helpen met slapeloosheid is tussen 1 en 5 mg per dag.’

Dit is pure nonsens! Als, zoals aangegeven, 1 gram walnoten tussen de 2,5 en 4,5 ng melatonine bevat, moet je ook weten hoeveel een ng (nanogram) is. Een nanogram is een miljoenste milligram. Je moet dus 1 miljoen gram, oftewel duizend kilo walnoten eten om tussen de 2,5 en 4,5 mg melatonine binnen te krijgen. Een onmogelijke opgave, en dus een belachelijk advies.

Bijna alle planten bevatten melatonine. Elke plant maakt namelijk als het donker is minuscule hoeveelheden melatonine. Want ook een plant heeft een dag-nachtritme. Melatonine bevindt zich in alle delen van de plant (bladeren, takken, bloemen). De zaden van planten bevatten de hoogste concentratie. Daar biedt melatonine bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf; zo blijft de kiemkracht optimaal.

Planten die relatief erg rijk zijn aan melatonine zijn sint-janskruid (4490 ng per gram) in de bloemen en 1750 ng/g in de bladeren) en moederkruid (2200 ng/g). Ook tomaten (25 ng/g), kersen (20 ng/g), mais (96 ng/g) en amandelen (39 ng/g) bevatten relatief veel melatonine. Zelfs dan moet je er heel veel kilo’s van eten om 1 milligram melatonine binnen te krijgen.

Bronnen
Hardeland R. Melatonin in Plants – Diversity of Levels and Multiplicity of Functions. Front Plant Sci. 2016 Feb 19;7:198. doi: 10.3389/fpls.2016.00198. eCollection 2016

Meng X, Li Y, Li S, Zhou Y, Gan RY, Xu DP, Li HB. Dietary Sources and Bioactivities of Melatonin. Nutrients. 2017 Apr 7;9(4). pii: E367. doi: 10.3390/nu9040367

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.