Melatonine als aanvulling op behandeling corona-infectie

Melatonine zou toegevoegd moeten worden aan de behandeling van mensen met een corona-infectie om het ontstaan van longcomplicaties te voorkomen. Daardoor zouden er minder mensen met corona op de IC hoeven te belanden. Dit stellen Chinese corona-artsen (Rui Zhang en collega’s) in de voorpublicatie in Life Sciences, een gerenommeerd internationaal medisch weekblad dat rapporten publiceert over onderzoek in biomedische gebieden.

Dokter Zang en collega’s adviseren melatonine op basis van hun ervaringen met de behandeling van corona-infecties en vanuit de kennis over de werking van melatonine. Zij stellen dat melatonine als bekende ontstekingsremmer en antioxidant, werkzaam is bij door virussen veroorzaakte acute longbeschadiging (ALI = acute lung injury) en het acute respiratory distress syndrome (ARDS). Deze complicaties leiden tot langdurige opnames op de IC vanwege de noodzakelijke beademing en ze zijn de belangrijkste oorzaak van overlijden aan een corona-infectie.

Melatonine is overigens niet alleen belangrijk vanwege het verkleinen van de kans op de ernstige longaandoeningen ALI en ARDS. Het helpt ook bij het verlichten van slaapproblemen die tijdens de corona-infectie kunnen optreden. Voldoende slaap is van groot belang bij de genezing van iedere infectieziekte, ongeacht de oorzaak ervan.

Opmerkelijk is dat in Nederland een relatie met melatonine(tekort) nog steeds niet wordt genoemd, maar Chinese corona-artsen dit dus wel doen. Terwijl al langer bekend is dat er een verband is tussen alle risicofactoren voor een ernstiger beloop van de corona-infectie en een te lage melatoninespiegel. Melatonine speelt namelijk een belangrijke rol bij het goed functioneren van het immuunsysteem. Naarmate de leeftijd stijgt neemt de nachtelijke aanmaak van melatonine langzaam af. Zestigjarigen maken nog maar de helft aan van de hoeveelheid melatonine die twintigjarigen aanmaken. Dat de ziekte bij kinderen zo mild verloopt, komt wellicht mede doordat kinderen tot in de puberteit twee- tot driemaal zoveel melatonine aanmaken dan jongvolwassenen. Dat een corona-infectie bij mensen met overgewicht ernstiger verloopt, heeft ook met melatonine te maken.

Het is dus hoog tijd om het effect van melatonine bij de behandeling van corona te onderzoeken. En nu is de kans hiervoor volop aanwezig. Ziekenhuizen liggen vol coronapatiënten. Geef in een aantal ziekenhuizen coronapatiënten naast de reguliere behandeling ’s avonds 3 mg melatonine. Vergelijk na twee weken of er in deze ziekenhuizen minder coronapatiënten alsnog naar de IC moeten of komen te overlijden dan in de andere ziekenhuizen. Daarnaast kan onderzocht worden of coronapatiënden met een ernstig beloop lagere melatoninespiegels hebben dan coronapatiënten met een mild beloop. En let wel: een maand behandelen met melatonine kost ongeveer € 15,00. Wat kost een IC-bed? Wat kost een mensenleven?

Bronnen

Zhang R, Wang X, Ni L, et al. COVID-19: Melatonin as a potential adjuvant treatment [published online ahead of print, 2020 Mar 23]. Life Sci. 2020;117583. doi:10.1016/j.lfs.2020.117583

Zhou Y, Hou Y, Shen J, Huang Y, Martin W, Cheng F. Network-based drug repurposing for novel coronavirus 2019-nCoV/SARS-CoV-2. Cell Discov. 2020 Mar 16;6:14. doi: 10.1038/s41421-020-0153-3. eCollection 2020

Hardeland R. Aging, Melatonin, and the Pro- and Anti-Inflammatory Networks. Int J Mol Sci. 2019;20(5):1223. Published 2019 Mar 11. doi:10.3390/ijms20051223

Imenshahidi M, Karimi G, Hosseinzadeh H. Effects of melatonin on cardiovascular risk factors and metabolic syndrome: a comprehensive review. Naunyn Schmiedebergs Arch Pharmacol. 2020;393(4):521–536. doi:10.1007/s00210-020-01822-4

3 thoughts on “Melatonine als aanvulling op behandeling corona-infectie”

 1. Meneer Braam, met alle respect, ik schrik van de stelligheid in de tekst op de site. U stelt dat er nog onvoldoende tijd geweest is voor goed onderzoek, maar dat het wel raadzaam is om 1 mg melatonine te gaan gebruiken. Juist u heeft in de gaten hoe wijdverbreid melatonine momenteel verkeerd wordt ingenomen, zoals u en uw collega’s ooit beschreven in Medisch Contact, een tekst waar ik mensen graag naar verwijs.
  Mensen die niet in de gaten hebben hoe nauw deze inname luistert, zullen deze tekst lezen en niet doorklikken naar een ‘bijsluiter’, hoe zorgvuldig u deze ook heeft opgesteld. Zij zullen melatonine kopen bij de drogist, denken dat als 1 mg voldoende is, 5 zeker goed is; en vervolgens de échte bijsluiter lezen en de instructies opvolgen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van uw teksten.
  Ik heb de wetenschappelijke publicatie bekeken waar u naar verwijst en moet toegeven dat ik daar niet het door u geschetste beeld dat er duidelijke aanwijzingen zijn voor bescherming voor het huidige coronavirus in terugzie. Als ik de tekst lees met in mijn achterhoofd de mensen die niet een basisbegrip betreft melatonine en medische wetenschap hebben opgebouwd, zie ik hier een verkeerd beeld ontstaan.

  1. Beste Alex,
   Ik waardeer uw reactie en begrijp volledig uw bezwaar tegen mijn advies. Onder normale omstandigheden had ik dit advies ook nooit in deze vorm gegeven. Inderdaad is er nog geen wetenschappelijk onderzoek naar het effect van melatonine bij mensen met een coronainfectie gedaan. Maar de omstandigheden van vandaag zijn helaas verre van normaal. We hebben te maken met een uitbraak van een dodelijke ziekte. Er sterven in ons land elke dag tientallen mensen aan de dubbele longontsteking. Er zijn binnen zeer korte tijd te weinig IC bedden en mogelijkheden voor kunstmatige beademing. Over enkele dagen staan artsen voor het duivelse dilemma om te kiezen wie er wel en wie er helaas niet op de IC opgenomen kunnen worden.
   De bezwaren tegen ondeskundig gebruik van melatonine zijn bekend, maar moeten ook weer niet worden overdreven. Melatonine is niet toxisch en veilig. Ontregeling van het slaapwaakritme kan bij wat langduriger gebruik voorkomen. In het zicht van het zeer ernstige en vaak zelfs levensbedreigende verloop van de ziekte valt dit bezwaar echter naar mijn mening bij gebruik van hoogstens enkele weken helemaal weg.
   Onderzoek naar het effect van melatonine bij de behandeling van corona is nodig. Een dubbelblind onderzoek duurt zeker 6 maanden. Die tijd is er helaas niet. Ziekenhuizen liggen vol met coronapatiënten. Een pilotstudie kan binnen 3 weken zijn afgerond. Geef in een aantal ziekenhuizen coronapatienten naast de reguliere behandeling ’s avonds 1 of 3mg melatonine. Vergelijk na 2 weken of er in deze ziekenhuizen minder coronapatiënten alsnog naar de IC moeten of komen te overlijden dan in de andere ziekenhuizen. Daarnaast kan bovendien onderzocht worden of coronapatiënten met een ernstig beloop een lagere melatoninespiegel hebben dan coronapatiënten met een mild beloop en mensen die geen coronainfectie krijgen. En let wel: een maand behandelen met melatonine kost ongeveer € 15,00. Wat kost een IC bed? Wat kost een mensenleven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.