Melatonine bij de behandeling van migraine

Melatonine kan helpen bij de behandeling van migraine. Dit blijkt uit een meta-analyse van tot nu toe gepubliceerd onderzoek naar de rol van melatonine bij ontstaan en behandeling van migraine. Mensen met migraine hebben significant lagere melatoninespiegels dan mensen zonder hoofdpijnklachten. En een behandeling met melatonine blijkt bij hen effectief te zijn.

Aanwijzingen voor een relatie tussen melatonine en migraine werden al eerder gevonden. Masruha en collega’s vonden in 2008 al ruim de helft lagere melatoninespiegels bij mensen met migraine. Hierna zijn verscheidene onderzoeken met melatonine bij migrainepatiënten uitgevoerd. Uit een recentelijk uitgevoerd dubbelblind onderzoek met melatonine 3 mg (Gonçalves en collega’s) bleek het aantal migraineaanvallen na twee maanden met ruim een derde te zijn afgenomen. Het gebruik van extra pijnstilling verminderde met de helft.  

Neuroloog Liampas en collega’s hebben in diverse medische databanken gezocht naar wetenschappelijke publicaties over melatoninespiegels bij mensen met migraine. Zij vonden elf studies waarin melatoninespiegels bij mensen met migraine werden vergeleken met een vergelijkbare groep zonder hoofdpijnklachten. Gemiddeld waren de nachtelijke melatoninespiegels van mensen met migraine bijna de helft lager dan die van mensen zonder migraine.
Ook zochten zij naar publicaties waarin onderzoekresultaten van dubbelblind onderzoek met melatonine bij mensen met migraine werden gepubliceerd. In de vijf studies, waarin melatonine werd vergeleken met een placebo, was melatonine effectief in het verminderen van het aantal perioden met hoofdpijn. In elf studies waarin het effect van melatonine werd vergeleken met de gebruikelijke antimigrainemiddelen (amitriptyline, natriumvalproaat en propranolol) bleek melatonine even effectief in het voorkomen van aanvallen; in de melatoninegroep werden minder bijwerkingen gerapporteerd. De gebruikte dosering was 2 of 3 mg melatonine. De behandeling moet wel langer dan twee tot drie maanden worden voortgezet voordat er effect is. Kortere behandelingen blijken minder aanvalsvermindering te geven.

Rest de vraag hoe het komt dat mensen met migraine lagere melatoninespiegels hebben. Of omgekeerd, waarom mensen met lage melatoninespiegels vaker migraine hebben. De verklaring hiervoor ligt mogelijk in de relatie tussen onvoldoende slaap en migraine. Mensen met migraine weten dat een periode met slechte nachtrust vaak leidt tot meer migraineaanvallen. Dit past bij de ervaring dat vooral mensen bij wie de melatonineafgifte te laat op de avond begint (‘avondmensen’) en mensen bij wie de melatonine spiegel ’s nachts te laag is, baat hebben bij een behandeling met melatonine. Of iemand ’s nachts een te lage melatoninespiegel heeft is eenvoudig te meten in een speekselmonster dat je ’s nachts thuis afneemt. Deze test kun je via deze website aanvragen. De uitslag gaat vergezeld een persoonlijk advies.

Bronnen

Liampas I, Siokas V, Brotis A, Vikelis M, Dardiotis E. Endogenous Melatonin Levels and Therapeutic Use of Exogenous Melatonin in Migraine: Systematic Review and Meta-Analysis Headache. 2020;10.1111 2020 Apr 30

Ong JC, Taylor HL, Park M, Burgess HJ, Fox RS, Snyder S, Rains JC, Espie CA, Wyatt JK. Can Circadian Dysregulation Exacerbate Migraines? Headache. 2018 May 4

Masruha MR, de Souza Vieira DS, Minett TS, Cipolla-Neto J, Zukerman E, Vilanova LC, Peres MF.J. Low urinary 6-sulphatoxymelatonin concentrations in acute migraine. Headache Pain. 2008 Aug;9(4):221-4

Gonçalves AL, Martini Ferreira A, Ribeiro RT, Zukerman E, Cipolla-Neto J, Peres MF. Randomised clinical trial comparing melatonin 3 mg, amitriptyline 25 mg and placebo for migraine prevention. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2016 Oct;87(10):1127-32

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.